Vertrouwde kinderopvang

Kindercentrum Bellis is een kleinschalige kinderopvang op het bosrijke terrein van OlmenEs in Appelscha. Individuele benadering van ieder kind staat voorop. De groepen zijn klein met een eigen huiskamer en twee slaapkamers. De vaste leidster vormt de belangrijkste basis van de opvang. Niet telkens nieuwe gezichten maar een vertrouwde leidster waar het kind aan kan wennen en op kan rekenen.

Onze missie:
Voor het kind dat in Kindercentrum Bellis verblijft, willen we een veilige en vertrouwde plek zijn. Het kind mag rustig wennen aan de leidster en de andere kinderen en krijgt de mogelijkheid zich thuis te voelen. Het aller belangrijkste hierbij is dat het kind vertrouwd wordt met de leidster, dat het zich veilig voelt bij haar. Als dat gelukt is, voelt het kind zich vrij om te spelen en ontwikkelt het zich op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo.

Vertrouwd als thuis
Iedere keer als het kind door zijn ouders gebracht wordt, weet het van te voren wie van de leidsters hem welkom zal heten. Hij kan rekenen op haar aanwezigheid. En als de leidster door omstandigheden toch een dag vervangen wordt, dan is ook deze vervangster hem net zo vertrouwd.
De kinderen in de groep kunnen van dag tot dag verschillen, maar door de kleinschaligheid leren ze elkaar uiteindelijk altijd goed kennen. Er heerst een gezellige sfeer van spelende kinderen, maar het is nooit zo druk dat het kind de noodzaak voelt zich te overschreeuwen. Ieder kind heeft zijn eigen plek en voelt zich gezien en gekend door de leidster. Als er een moment van onvrede is tussen kinderen of het kind is gevallen en wil getroost worden dan kan het altijd terecht bij de leidster die hem troost biedt of voor hem opkomt.

Samenspelen
Bij ons is het niet 'ieder voor zich' of het recht van de sterkste, maar leren samen te leven met elkaar. Het kind leert bij ons te wachten op het speelgoed dat het zo graag wil hebben, tot het kind wat er mee speelt klaar is. Kinderen leren voor elkaar te zorgen door drinken of fruit uit te delen of te helpen met tafel dekken. De leidster is hierin de spil, altijd vriendelijk en geduldig en altijd beschermend.

Groter groeien
Het speelgoed en de omgeving dagen je uit om te ontdekken en te proberen. Bij groter groeien hoort eindeloos kunnen spelen, klimmen, vallen en weer opstaan. Het houten speelgoed is zo gemaakt dat er genoeg ruimte blijft voor eigen fantasie. Dus geen knopje op de brandweerauto voor de sirene want de sirene maak je zelf! De mooie stoffen poppen dagen het kind uit te fantaseren dat de pop drinkt, slaapt, lacht of huilt. En als het kind zelf in het weekend zijn knie gestoten heeft, dan krijgt de pop een pleister op zijn knie. Geprikkeld worden om te fantaseren en te bewegen, daar word je groot van.